FAQ

 

Geocaching—som för övrigt uttalas ”geocashing”— är kort sagt ett sätt att utforska nya platser på, såväl i staden som ute i naturen. Folk runtom i hela världen har gömt behållare, ofta små plastburkar, och publicerat koordinaterna online. Med en GPS i handen och de givna koordinaterna är det alltså upp till andra geocachare att ge sig ut och leta. 

 

Men om man har de exakta koordinaterna till platsen, är det då inte ganska lätt att hitta cachen? Jo, man kan tro det, men ofta är det vägen dit som är svår. Det finns cacher av alla möjliga slag, från magnetiska behållare som sitter på lyktstolpar på parkeringsplatser till långa och krångliga cacher där man måste lösa gåtor, gå långt, klättra eller på annat vis kämpa för att få cachen. Ibland hittar man den direkt, ibland måste man leta länge.

 

Hur hittar man en geocache? Så du tycker detta låter intressant och skulle själv vilja försöka hitta en cache? Inga problem! Att geocacha är gratis, men det är dock en fördel att registrera sig på den officiella hemsidan, www.geocaching.com. Här kan man söka efter cacher i sitt område på ett antal olika sätt, till exempel genom att skriva in sin adress eller genom att använda Google Maps. 

 

När du hittat en cache nära dig kan du klicka på den och besöka dens så kallade caching-sida. Här hittar du koordinaterna till cachen, information om området där den är gömd samt ledtrådar som kan vara till hjälp. Här står också cachens svårighetsgrad i form av en till fem stjärnor. Som nybörjare kan det vara bra att hålla sig till lite lättare cacher. Nu är det bara att ge sig ut och leta! Vad händer sen? 

 

När du hittat en cache är det dags att logga ditt besök. Som standard innehåller en cache en loggbok och en penna. I loggboken skriver man namn och datum. Cacher kan även innehålla andra saker, men det är sällan man hittar något värdefullt. En generell regel säger dock att om man tar något ur cachen bör man lämna något annat av samma värde. 

 

Förutom att skriva i loggboken bör man även logga sitt fynd på hemsidan. Här kan du sedan hålla koll på vilka cacher du redan har hittat, vilka cacher du själv placerat ut (för när du cachat ett tag och förstått hur det hela fungerar i praktiken kommer du kanske även själv vilja bidra genom att lägga ut cacher) och en mängd andra saker som du kommer finna nyttiga i framtiden. 

 

Känner du dig redo att ge geocaching en chans? Besök då den officiella hemsidan. Vill du har mer information på svenska finns även en svensk sida som kan vara nyttig för den som har frågor eller åsikter.

Hoppas vi ses därute!

 

De vanligaste geocachingförkortningarna som du kommer att träffa på förr eller senare är:

TFTC = Thanks for the cache

TNLN = Took nothing, left nothing 

SL = Signed logbook

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)